top of page

Interview met EU Ecolabel

Wat is de missie en visie van het EU Ecolabel?

Het EU Ecolabel heeft als missie om milieubewuste consumenten, zowel particulier als professioneel, te helpen in hun zoektocht naar een product of dienst met een gegarandeerd lagere impact op het milieu.  Zo heeft het EU Ecolabel de afgelopen 26 jaar criteria opgemaakt voor meerdere productgroepen waaronder papierwaren, schoonmaakmiddelen, schoonmaakdiensten, … De Europese Commissie werkt jaarlijks aan nieuwe productgroepen en/of het verstrengen van criteria van bestaande productgroepen om zo het aanbod steeds te vergroten en de markt te stimuleren om zich continu te verbeteren.Waarop focust het EU Ecolabel?

Voor het opstellen van de criteria onderzoekt het EU Ecolabel de milieu-impact van een product, door middel van een levenscyclusanalyse. Het hele leven van een product wordt onder de loep genomen, van de extractie van de grondstoffen tot wanneer het afval wordt. Er wordt nagegaan binnen welke fase de impact op het milieu het grootst is. Dan worden er criteria opgesteld om die impact te verkleinen. Daarnaast moeten producten met het EU Ecolabel ook aan kwaliteitsvoorwaarden voldoen.

Waarom kiezen voor het EU Ecolabel en wat is het verschil met alle andere ecologische labels?

Er bestaan veel ecologische labels waardoor het niet makkelijk is voor de consument om te weten welk milieulabel echt betrouwbaar is. Een goede website hiervoor is labelinfo. Op deze website kan men tal van labels terugvinden en vergelijken. Het verschil tussen een privé-label zoals bijvoorbeeld Ecocert en een officieel label is de focus en de onafhankelijkheid. Bij een privé-label ligt de focus voornamelijk op één bepaald deel van de levenscyclus zoals de afkomst van de grondstoffen. De officiële milieulabels (EU Ecolabel, Nordic Swan, Blue Angel) zijn toegekend door overheidsdiensten. Ze zijn volledig transparant en onafhankelijk. Bovendien is het EU Ecolabel het officiële Europese milieulabel erkend door alle landen van de Europese Unie.Wat zijn de toekomstplannen van het EU Ecolabel?

Het EU Ecolabel zal zich verder uitbreiden en er zullen nieuwe productgroepen bijkomen. Daarnaast blijven we de criteria van de bestaande productgroepen regelmatig verder verstrengen zodat de milieu-impact nog verkleint. Tenslotte  willen we sterker inzetten op marketing en communicatie,  zodat de consument weet wat het EU Ecolabel juist inhoudt en dus sneller zal kiezen voor de milieuvriendelijkere producten met het EU Ecolabel.

Wilt u ook EU Ecolabel gecertificeerde reinigers onder uw eigen label op de markt brengen met een uitstekende performance? Aarzel dan niet om ons te contacteren.


Contacteer ons

bottom of page